Yksilövalmennus – myyjän jokerikortti

Myyjien valmennusta ja koulutusta tehdään monesti koko myyntitiimille kerralla. Monelta jää kokeilematta myyjän yksilövalmennus. Parhaimmillaan yksilövalmennus jalostaa ryhmävalmennuksen opit yksilölle räätälöityyn muotoon ja vie myyjän omaa tekemistä asteen pidemmälle. Myyntitiimin onnistumisen taikasanat ovat tiimin yhteiset tavat (ryhmävalmennus) yksilön omintakeisella tyylillä (yksilövalmennus) maustettuna.

Yksilövalmennus on syvällinen ja tehokas tapa kehittyä ammatillisesti. Yksilövalmennus vaatii sitoutumista valmentajalta ja valmennettavalta. Yksilövalmentamisen ei pidä olla liian haaleaa ja ymmärtäväistä, yleispätevää valmennusta saa Youtubesta. Yksilövalmennuksessa myyjän vahvuudet ja heikkoudet pystytään ottamaan räätälöidysti huomioon. Tämä on aidon ja tuloksia aikaansaavan yksilövalmentamisen kulmakivi.

Mitä yksilövalmennus on käytännössä?

Yksilövalmennus rakentuu useammasta tapaamiskerrasta, jotka sovitaan pidettäväksi noin kuukauden välein. Näin kehittymiselle ja pohdinnalle jää enemmän aikaa. Yksilövalmennus aloitetaan tutustumisella. Valmentajan ja valmennettavan suhde yksilövalmennuksessa on luottamuksellinen. Tutustumisen jälkeen aloitetaan keskustelu ja myyjän vahvuuksien kehittäminen ja tukeminen. Myyjän työkalupakkia täydennetään uusilla keinoilla ja ideoilla.

Tapaamiskerroilla valmennettavalle annetaan välitehtäviä, joiden avulla valmennettava pääsee pohtimaan asioita itsenäisesti. Yksilövalmennusta aloittavalle suosittelemme vähintään kolmea yksilövalmennuskertaa. Myöhemmin yksittäiset valmennuskerrat tukevat aiempaa yksilövalmennusta.

Kehittyminen ei vaadi myyjän kaiken tekemisen uudelleen rakentamista. Parhaiten myyjä onnistuu kun hän tunnistaa omat vahvuutensa ja käyttää niitä. Yksilövalmennuksen kautta myyjä voi löytää itsestään myös uusia vahvuuksia. Parhaat tulokset saadaan kun valmennettava ja valmentaja sitoutuvat yhteiseen tekemiseen.

Oivaltamisen ilo

Uuden oppiminen ja ammatillinen kehittyminen ovat jokaisessa ammatissa tärkeitä, koskaan ei voi olla valmis. Oppiminen on parhaimmillaan joukko oivaltamisia, jotka ovat syntyneet pienistä ajatusten yhteen törmäyksistä. Jotta pääsee tilanteisiin, joissa ajatusten vaihtaminen on rakentavaa sekä omia ajatuksia aktivoivaa on niihin välillä tietoisesti hakeuduttava. Pelkästään työ- ja elämänkokemus eivät takaa kehittymistä, jokainen tarvitsee työhönsä uusia näkökulmia.

Ota siis rohkeasti askel itsesi kehittämisen tiellä ja löydä sinulle sopivimmat tavat oppia uutta. Ehkä ensi kerralla panostat ammatilliseen kehittymiseen yksilövalmennuksen muodossa.

Kuinka sinä kehität itseäsi?

Milloin viimeksi osallistuit valmennukseen?

Kirjoittaja on MYYNTITULI Oy:n asiakkuusjohtaja Tuomas Rajamäki. Tuomas on pitkän linjan B2B-myyjä, joka on valmentanut vuosia tennistä ja padelia. Tuomaksen valmennustaidot on hiottu auttamaan myyjiä onnistumaan vieläkin paremmin.

Tutustu Tuomakseen LinkedInin kautta

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen.