“Minä en ole myyjä!” – ja kuinka sitten kävikään

Vuosia sitten istuin illallispöydässä ennestään tuntemattomien henkilöiden kanssa. Kävimme keskustelua työelämästä ja siitä kuinka kunkin meistä työhön liittyy myynti. Oma, päättäväinen, vastaukseni oli “Minä en ole myyjä!”. Sain osakseni kummaksuvia ja hieman huvittuneita katseita sekä vastauksen “Olethan!”. Keskustelussa mukana olleet näkivät minussa jotain mitä en ollut itse nähnyt, saati ymmärtänyt olevani. Tämä keskustelu jäi vahvana mieleeni ja jäin pohtimaan mitä tahdon työelämässä tehdä ja mihin omat rahkeet riittävät.

Illallisen jälkeen tarkastelin tekemääni työtä uusin silmin. Huomasin, kuinka työtehtäväni koostuivat oikeastaan täysin myymisestä tai myynnin tukitoimiin liittyvistä tehtävistä. En ollut uskoa, että työhöni liittyi myynti, ja vielä enemmän kuin olin koskaan aiemmin ymmärtänyt, minähän työskentelin asiakaspalvelutehtävissä! Lähdin tietoisesti kehittämään silloisia työtehtäviäni yhä myynnillisempään suuntaan.

Lisäkoulutus tukee osaamista

Kaikkeen ei kuitenkaan omat rahkeet riittäneet, ymmärsin tarvitsevani lisäkoulutusta. Päätin lähteä opiskelemaan. Hain ammattikorkeakouluun, jotta pystyisin opiskelemaan käytännön läheisesti työn ohessa. Luennoilta saamani oppi on kantanut hedelmää myös töissä. Välillä pääsen keskustelemaan omakohtaisista kokemuksista muiden opiskelijoiden kanssa ja toisinaan koulua varten tekemäni projektisuunnitelma toteutuu työpaikalla käytännössä. Tänään mietin opinnäytetyön aihetta, joka tukisi arkityötä.

Käytännönläheisen opiskelun ja työn yhdistäminen on enemmän kuin loistava yhdistelmä. Työn imu vie koko ajan eteenpäin. Vuoropuhelu työelämän, opettajien ja valmentajien välillä on mitä hedelmällisin alusta kasvulle.

Työnantajan tuki

Kun on aktiivinen itsensä kehittäjä, työnantajan on helppo tukea kouluttautumista. Ehkä seuraavan koulutuksen onkin järjestänyt työnantaja koko organisaatiolle tai vaikka myyntitiimille. Kun valmennus yhdistää keskustelun lähimpien työkaverien kanssa ja tekemisen meiningin, on koulutuspäivän jälkeen monta uutta työkalua käytettäväksi omassa arjen työssä. Lue lisää MYYNTITULI Oy:n valmennuksista täältä: https://myyntituli.fi/myyntivalmennus/

Jos istuisin tänään tuohon samaan illallispöytään niin mitä sanoisin ja miten toimisin? Olisin varmasti innostuneempi ja tiedon nälkäni iskisi muihin keskustelijoihin kysymyksien sarjana. Isoin muutos olisi kuitenkin se, että nimeäisin itseni myyjäksi ennen kuin muut kerkeäisivät.

Koska viimeksi sinä olet löytänyt itsestäsi uusia puolia?
Mihin uudet keskustelut veivät sinua?
Oletko sinä myyjä?

Kirjoittaja on MYYNTITULI Oy:n HR-asiantuntija Tytti Mattila.
Hän tekee työn ohessa toista AMK-tutkintoa, tällä kertaa englanniksi.

Tutustu Tyttiin lisää LinkedInin kautta

Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen.